Biefstuk met limoen-chilihollandaise en ovenaardappels

Dit is een heerlijk gerecht uit het blad Foodies, vooral de limoen-chilihollandaise vergt wat tijd (ongeveer een uur) maar het is het zeker waard!

Biefstuk met limoen-chilihollandaise en ovenaardappels

Biefstuk met limoen-chilihollandaise en ovenaardappels

Wat heb je nodig (voor 2 personen)

Voor de biefstuk:

  • 2 biefstukken
  • 1 el olie
  • zout en peper (versgemalen)

Voor de aardappels:

  • 500 gr aardappels
  • 3 el olijfolie
  • 50 gr panko (japans broodkruim verkrijgbaar bij toko of Jumbo supermarkten)
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • zout en peper

Voor de limoen-chilihollandaise:

  • 1 sjalotje
  • 15 gram gember (aan een stuk)
  • 4 peperkorrels
  • 2,5 el wittewijnazijn
  • 100 gr boter
  • 1/2 rode peper
  • 1,5 verse eierdooiers
  • sap van 1 limoen
  • zout
  • vijzel

Zo maak je het:

-Verwarm de oven voor (elektrisch 200 graden/hetelucht 175 graden/gas stand 3) Roer voor de aardappels de peper, het zout en het paprikapoeder door de olie. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in partjes. Roer de aardappels god door de olie en de panko. Verdeel de aardappels over een bakblik en bak 50-60 minuten in de oven. Draai de aardappels af en toe om

-Pel en snipper voor de hollandaise het sjalotje. Schil de gember en hak hem fijn. Kneus de peperkorrels in een vijzel. Breng 50ml water met de wittewijnazijn, sjalot, de gember en de peperkorrels aan de kook. Kook het mengsel tot ca. 2/3 in. Giet het geheel door een fijne zeef, vang het vocht op en laat afkoelen.

-Klaar de boter; Smelt daarvoor de boter op laag vuur tot er 3 lagen ontstaan (een bovenlaag van schuim, een middenlaag van dikkere gele boter en een onderlaag van wei). Schep de bovenste schuimlaag eraf, en giet de boter langzaam in een schaaltje zodat de onderste laag wei achterblijft.

-Was de rode peper, halveer hem en verwijder de zaadlijsten. Hak de peper fijn. Roer de eidooiers door het afgekoelde azijnmengsel. Verwarm au bain-marie en klop het mengsel tot een romig schuim. Voeg al kloppend druppelsgewijs de geklaarde boter toe. Breng op smaak met het limoensap, de rode peper en wat zout. Houd het mengsel warm in een waterbad van ca. 50 graden. Voeg druppelsgewijs een beetje warm water toe wanneer de saus te dik wordt.

-Dep voor de biefstuk eventueel het vlees droog. Verhit de olie op hoog vuur. Bak de biefstuk daarin aan elke kant 1 minuut. Breng op smaak met zout en peper. Bak voor een medium biefstuk aan elke kant nog 2-3 minuten op middelhoog vuur.

Serveer de limoen-chilihollandaise en de ovenaardappels met een groene salade.

Smakelijk eten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s